Ринок зброї в Україні – монополізоване середовище з високими цінами, проте відносно непоганим асортиментом. Українці можуть купувати зброю тільки у магазинах, що мають відповідну ліцензію на цей вид діяльності від МВС. Вторинний ринок дозволений, проте усі операції купівлі-продажу між громадянами реєструються у МВС.

Хто купує

Купувати зброю дозволено для мисливства та спорту. Будь яка рушниця, гвинтівка чи карабін, куплена громадяни в магазині, реєструються як мисливська зброя. Проте для купівлі зброї «мисливський квиток» мати не потрібно, а отже будь який громадянин чи громадянка України, досягнувши 21 року, можуть оформити дозвіл на купівлю гладкоствольної зброї, а з 25 років – на нарізну зброю.

10 FCP-SR

Гладкоствольна зброя доступна в Україні з 21 року, нарізна — з 25 років

Є ще так звані «травмати» — пістолети, що стріляють гумовими кулями. Проте, купувати їх можуть журналісти з відповідним посвідченням, правоохоронці, або служителі Феміди та їх родичі. Усім іншим українцям захищатьсь зі зброєю забороно.

Нагородна зброя – холодна чи вогнепальна зброя, що купується за кошти платників податків, проте заборонена для самих платників податків. Цією зброєю депутати, міністри та президенти можуть нагороджувати будь-кого на власний розсуд, в тому числі і самих себе.

Хто продає

Продають зброю в Україні лише дві фірми, відомі як «ІБІС» та «Ствол». Усі інші зброярські магазини перепродають українцям зброю, куплену у цих двох фірмах. Теоретично, інші магазини можуть завозити та продавати зброю напряму від виробників чи інших фірм, проте на практиці це зробити важко. Тому через монополію ціни на зброю в Україні завищені.

Portrait of a happy mature merchant with rifle in gun shop

Ціни на зброю в Україну вищі, ніж у багатьох країнах світу

Що дозволено

Згідно наказу МВС №622 купувати в Україні можна рушниці, гвинтівки та карабіни практично будь-яких систем та видів.  Обмежень небагато – загальна довжина зброї не менше за 80 см, та калібр не більше 20 мм. Таким чином великокаліберні гвинтівки, що прицільно стрілять на 2-3 кілометри набоями, якими у Другу світову війну зупиняли танки – українці можуть легко купити для полювання. А от пістолети не можна.

Громадянам після 18 років дозволена також пневматична зброя калібру до 4,5 мм та під патрон Флобера калібру 4 мм. Проте і для цієї зброї є обмеження на «потужність».

Увесь ринок зброї в України контролюється наказом МВС №622. Що навіть не є законом та створює правову колізію, проте в Україні на це не дуже звертають увагу.

Згідно наказу, українці не можуть використовувати наявну у них зброю для самозахисту. Якщо до жінки в будинок залізе гвалтівник і вона вистрілить у нього, то на лаву підсудних потрапить сама жіночка, а не гвалтівник, що буде проходити по справі як постраждалий, якщо виживе. Звісно, судді можуть виправдати використання зброї для самозахисту, проте як мінімум умовний термін дадуть.

Як оформити

Купівля зброї відбувається у три етапи:

  1. Подаємо до найближчого відділення міліції заяву та пакет документів на отримання дозволу на купівлю зброї. Цей дозвіл ще називають «зеленкою» за кольором паперу, на якому він видається. Отримання цього дозволу займає 3-4 тижні.
  2. Отримавши «зеленку» можна йти в магазин і купувати зброю.
  3. В десятиденний термін треба зареєструвати куплену зброю у відділі міліції чи дозвільному центрі, та отримати дозвіл на «зберігання та перевезення».

Щоб купити набої до зброї, потрібно показати продавцю дозвіл. Причому, купити вам можна набої тільки того калібру, який вказаний у дозволі на вашу зброю.

Дозвіл видається на три роки, після чого потрібно знову зібрати пакет документів та прийти до МВС, щоб написати заяву на продовження дозволу.

Детальні описання пакету документів та процедури отримання дозволу.

Скільки коштує

Сумарні затрати на папірці складають 600-1000 гривень. Хто не бажає втрачати час на збір папірців, може звернутись до продавців в магазину зброї чи інших «помічників», що за $200-400 значно «прискорять» процес отримання дозволу на зброю.

Хто вже купив

В Україні за різними підрахунками від 1 до 3 мільйонів власників зброї. В більшості вони мають на руках автомати Калашникова з відсутністю стрільби чергами, що продаються як мисливські карабіни, або ж помпові рушниці, більш відомі як «дробовики» чи «шротовики».

Поддержите сайт, не проходите мимо рекламы:

 

К статье “Як влаштований ринок зброї в Україні” есть комментарии:

  1. Цитата: «Таким чином великокаліберні гвинтівки, що прицільно стрілять на 2-3 кілометри набоями, якими у Другу світову війну зупиняли танки – українці можуть легко купити для полювання. А от пістолети не можна.»
    После этого даже добавить нечего. Финиш. Занавес. Абсурдное государство и идиотскими законами.

  2. Вот Вы бред пишите. В Украине есть как минимум еще Сафари, которая помимо того, что продает оружие, оно его еще и производит само.

    1. Уважаемый Аноним. Сафари производит пневматику и средства отстрела патрона Флобера.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.


6 + 6 =