Як виробник магнітофонів став найбільшим постачальником кулеметів, снайперських гвинтівок і мінометів? І випускають їх тепер на проспекті Бандери.

У четвер, 3 серпня, на проспекті Степана Бандери — колишньому Московському — демонстрували нове українське озброєння. Найбільший український виробник стрілецької зброї київський завод «Маяк» представив мобільний 60-мм міномет М60. Кореспондент ЛІГА.net побував на презентації і з’ясував, хто, як і за яких умов створює сучасну зброю для української армії.

Ручна збірка

На прохідній столичного заводу «Маяк» багатолюдно. Журналістів ведуть показати цехи, де збирається новинка компанії — міномет М60, який незабаром повинен відправитися в зону АТО на допомогу українським солдатам. «Маяк» — це класичний приклад радянської промислової спадщини. Коли потрапляєш всередину, не покидає відчуття, що час тут зупинився: старі верстати, пошарпані дерев’яні меблі, куточки пошани з фотографіями передовиків виробництва. З нового обладнання, що трапився на шляху, — арочний металодетектор на прохідній. «Бережіть обороноздатність нашої країни, як зіницю ока», — мотивує збирачів зброї плакат у куточку цивільної оборони, що зберігся, вочевидь, з часів Союзу. Допомагає.

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Вся продукція збирається вручну — на модернізацію не вистачає грошей. «Коли є замовлення, працюємо шість днів на тиждень, а коли термінове — без вихідних, — розповідає генеральний директор заводу Олександр Перегудов. — Площ для розширення досить, не вистачає обладнання та робочих спеціальностей — токарів, фрезерувальників. Будемо купувати верстати з числовим програмним управлінням. Вже купили шість. Треба ще 17 одиниць як мінімум. Це дозволить розвантажити персонал». Найближчим часом завод планує інвестувати 100 млн грн. у розвиток виробничих потужностей і модернізацію устаткування.

«Маяк» сьогодні — величезне підприємство, розташоване майже в центрі Києва на площі 13,7 га. Багато приміщень, що належать заводу, передані під офіси та магазини, значна частина просто простоює, частина відведена під виробництво. За радянських часів «Маяк» був відомий як один із найбільших виробників магнітофонів і звукозаписної техніки. Після розпаду Союзу завод програв конкуренцію японським та корейським виробникам і мало не збанкрутував. Керівництво підприємства довго шукало, чим завантажити потужності і зайняти 10-тисячний колектив. Випускали побутову техніку, електролічильники, пневматичні пістолети і шокери. Але справи йшли не дуже успішно. Колектив скоротився більш ніж у 10 разів — співробітники працювали на півставки або неповний робочий тиждень. Вихід знайшли в 2008 році, коли «Маяк» повністю змінив спеціалізацію і почав серійно виробляти стрілецьку зброю.

Для розробки перших зразків компанія залучила звільнених у запас професійних військових і техперсонал — фахівців з озброєння. Штатних співробітників за кілька тижнів перекваліфікували зі збірки магнітофонів на зброю. Це спрацювало. «Починали з танкового кулемета калібру 7,62 мм. Зараз вся українська бронетехніка оснащується цими кулеметами, в тому числі і недавно поставлені Saxon і Humvee», — хвалиться Перегудов.

Глава компанії не говорить, скільки співробітників зараз працює на заводі. Але ті, хто залишився, отримують непогану за мірками України зарплату: робочі цехів — до 15 000 грн.

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Сьогодні «Маяк» розробляє і виробляє кулемети (піхотні і танкові калібру 7,62 мм), снайперські гвинтівки (калібру 12,7), міномети (калібру 120 і 60 мм), протикумулятивні сітки, верстати для установки кулеметів на бронетехніку, ремонтує бронетехніку і створює електроніку для авіації.

До 2015 року основний упор робився на експортні поставки. Перевага української зброї — якість на рівні західних аналогів і дешевизна. У 2013 році «Маяк» продав зброї на $ 6,4 млн. Основні ринки збуту — країни Африки, Південно-Східної Азії і Туреччина. Всього за вісім років він випустив 5 000 кулеметів, з яких 20% продані в Україні, решта — за кордоном (в тому числі в країни НАТО).

Новий міномет

Зараз ситуація протилежна: для внутрішніх потреб випускається 80% зброї, 20% йде на експорт. Більшість зарубіжних контрактів заморожені. «Спочатку поставляли зброю прикордонникам і в гвардію. У минулому році завод вперше отримав замовлення від Міноборони», — згадує Перегудов. Армія замовила 284 кулемета і 280 мінометів М120 (калібр 120 мм).

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Цього року завод завершить постачання М120 і розраховує поставити 50 одиниць нового М60. Радянські міномети, які до недавніх пір використовувалися в українській армії, розроблені ще в 1955 році. За словами директора компанії, Україна — одна з 10 країн в світі, де є виробництво мінометів. При цьому «Маяк» — єдиний завод в Україні, який опанував випуск цього виду зброї. На розробку і поставку першої партії в армію пішов один рік.

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

«М60 ніколи не використовувалися і не були на озброєнні в українській армії — це абсолютно нова зброя, виконана за натовськими стандартами», — розповідає головний інженер заводу Валерій Сініцин. Його основна перевага — мобільність. Якщо на обслуговування М120 потрібно як мінімум п’ять осіб, на М60 — один або двоє (для піхотної і десантної версій). Міномет можна просто переносити в рюкзаку — його вага 10 кг. Дальність стрільби — до 4 км.

Коштує нова зброя близько $ 20 000. Це на $ 2 000-3 000 дешевше закордонних аналогів. На «Маяку» підкреслюють, що половина цієї вартості залишається всередині України — у вигляді податків і локалізації, оскільки в мінометів всі комплектуючі українського виробництва.

На підприємстві очікують до кінця року отримати замовлення від Міноборони. Але навіть якщо його не станеться, купити новинку готові в Саудівській Аравії, Єгипті та США. У компанії вже є попереднє замовлення на поставку за кордон 200 мінометів.

Плани

Зараз «Маяк» займається новими розробками. «Наступне на черзі — поставити в армію крупнокаліберну снайперську гвинтівку, яка зараз проходить випробування. Ця гвинтівка пробиває на 500 метрах будь-яку бронемашину. Прицільна дальність — 1,5 км, забійна — 2 км», — розповідає Перегудов. Поки немає української альтернативи, армія використовує старі гвинтівки Драгунова СВД (з дальністю 600-700 м) і недавно закуплені американські гвинтівки Barrett. «Один постріл з такої гвинтівки коштує 500 грн, наш буде коштувати 20-30 грн.», — запевняє директор «Маяка».

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Після випробувань, які займуть близько місяця, завод відразу ж готовий почати серійне виробництво. Потреба української армії — 300 крупнокаліберних снайперських гвинтівок на рік.

Також, за словами Перегудова, «Маяк» закінчує роботу над дослідним зразком крупнокаліберного кулемета. «Армії терміново потрібен крупнокаліберний кулемет калібру 12,7, якого немає. Зараз використовуються радянські запаси», — говорить гендиректор.

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю

Планів повернутися до виробництва побутової техніки у заводу немає. «У перспективі п’ять-сім років ми бачимо збільшення потреби в зброї на світових ринках. Ми традиційно постачали зброю за кордон і в країни НАТО. Є контракти, виконання яких призупинено в зв’язку з потребою української армії. Контрактів досить, і завантаження на найближчу перспективу є», — впевнений Перегудов.

Автор: Денис Кацило

Поддержите сайт, не проходите мимо рекламы:

 

К статье “Від магнітофона до міномета. Як завод «Маяк» створює зброю” есть комментарии:

  1. Согласно информации Доника фигню штампует этот завод (в часности о пулемётах)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.


6 + 4 =